EnergyVision

Budget redden? Nee, eerst een familie redden!

07.03.2022

De beelden van wanhopige Afghanen die het vliegveld van Kaboel probeerden te bereiken, mensen die op vliegtuigen klommen om aan de Taliban te ontkomen, ouders die hun baby over de prikkeldraad omhoog tilden om aan een Amerikaanse of Britse soldaat te overhandigen, in de hoop dat het kind een betere toekomst zou hebben: beklijvende beelden die de wereld rond gingen.

Toen Kaboel op 15 augustus 2021 onder controle van de taliban kwam, braken ook voor Enayatullah (één van onze magazijniers) bange dagen aan. Zijn vrouw en vijf kinderen waren -eindelijk- terug op bezoek bij familie, Enayatullah was in België gebleven voor het werk. Het leek rustiger daar, toen zijn familie in juli naar Afghanistan trok. Eindelijk opnieuw veilig om mensen na jaren terug op te zoeken. Om trots hun baby van anderhalf jaar te tonen aan de familie. Tot de taliban daar dus in augustus anders over beslisten en de situatie heel snel om sloeg.

Toen duidelijk werd dat het nieuwe regime nog maar een beperkt aantal buitenlandse evacuatievluchten zou toelaten, wisten we dat de familie, die in Antwerpen woont, heel snel zou moeten zijn. Het management en enkele bestuurders van EnergyVision zetten gedurende enkele dagen alles opzij om de familie van Enayatullah te helpen. Ze moesten koste wat kost mee met een van die laatste vluchten uit Kaboel. Maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Tijdens één van de pogingen om de luchthaven te bereiken, werd de echtgenote van Enayatullah vertrappeld. De kinderen -de jongste toen anderhalf- stonden doodsangsten uit. In alle chaos raakte het gezin elkaar ook nog kwijt, het was een hel. Bijna hadden ze de moed opgegeven, maar dankzij de inspanningen van onder andere Premier De Croo, zijn medewerkers, het ambassadepersoneel in Islamabad en het Belgische Leger, werd het gezin tijdens een geheime missie gered.

Enayatullah’s gezin werd samen met tientallen lotgenoten in veiligheid gebracht. De organisatie ervan via geheime berichten, speciale codes, verborgen locaties etc verliep ontzettend professioneel. Werkelijk alles werd gedaan om de familie van Enayatullah veilig en zo snel mogelijk, terug thuis te krijgen. We volgden alles mee van op de eerste rij, samen met Enayatullah, letterlijk dag en nacht.

De situatie in Afghanistan is er intussen niet op verbeterd en helaas loopt het niet voor iedereen even goed af.  Voor Enayatullah en zijn gezin wel - de impact op hun leven en hun leven samen blijft voor altijd.

Zes maanden later ontmoetten Enayatullah en Premier De Croo elkaar voor het eerst, tijdens de opening van ons laadplein in Brussel. Op zo’n moment besef je maar al te goed dat het leven soms van grote kleine zaken afhangt, en dat empathie en engagement wel degelijk een verschil kunnen maken.

Hieronder meer beelden van Enayatullah