België
EnergyBiz

Burgemeester en trainer huldigen onze zonnepanelen in bij KAA Gent

24.06.2021

GENT - KAA Gent en EnergyVision hebben vandaag, in aanwezigheid van burgemeester Mathias De Clercq en schepen voor Klimaat en Energie Tine Heyse, ruim 1.100 zonnepanelen ingehuldigd die sinds kort energie produceren (tot 390.000 kWh per jaar) vanop het dak van de Ghelamco Arena. EnergyVision bouwde de installatie en exploiteert die gedurende 15 jaar. Niemand minder dan trainer Hein Vanhaezebrouck nam zowaar de fiets om de zonnepanelen in te huldigen.

De jongste tijd is er geregeld negatief nieuws te horen over voetbal, over zonnepanelen en in het algemeen over de kost van het leven: corona maakt alles duurder; zonnepanelen worden gemaakt in omstandigheden van dwangarbeid of schending mensenrechten, voetbal is energieverslindend, de zonnepanelensector stuikt in mekaar, 85% minder zonnepanelen verkocht dan vorig jaar.

Dit project bewijst dat er vooral ook goed nieuws is:

  • Corona maakt alles duurder? Neen, energieprijs KAA Gent gaat onmiddellijk naar beneden: besparing van meer dan 40% op kWh-prijs.
  • Zonnepanelen worden gemaakt in omstandigheden van dwangarbeid of schending mensenrechten? Neen, de zonnepanelen van EnergyVision worden gemaakt en geplaatst met zeer veel aandacht voor mens en milieu: de hele toeleveringsketen is gekend, ze worden geproduceerd in goede arbeidsomstandigheden én ze worden in België geplaatst door vluchtelingen die opgeleid tot zonnepaneleninstallateurs.
  • Voetbal is energieverslindend? Neen, KAA Gent wordt 100% groen (er wordt geen grijze stroom meer ingekocht, alle energie is afkomstig van hernieuwbare bronnen) en wordt op wedstrijddagen energieneutraal dankzij zonnepanelen.
  • Zonnepanelensector stuikt in mekaar? Mogelijk, maar EnergyVision groeit wel en blijft in sneltempo bouwen, ook in Vlaanderen en Brussel. Vorig jaar plaatste EnergyVision 300.000 zonnepanelen, in 2021 zullen we dit herhalen.
     

De installatie is een technisch huzarenstukje (de luifel moest eerst volledig versterkt worden, remember het weggewaaide gedeelte vorig jaar), maar is vooral ook een voorbeeld voor de regio. Deze installatie is de start van een bredere verduurzaming van KAA Gent: er is een tweede fase gepland met extra zonnepanelen, er komen ook panelen op het oefencentrum en jeugdcomplex van KAA Gent. Er komt LED-verlichting in de Ghelamco Arena en de voorbereidingen zijn getroffen om ook laadpalen te voorzien die 100% aangedreven worden door groene stroom.

Dirk Piens, Directeur Organisatie & Infrastructuur van KAA Gent: “Vanuit de club is het PV project de locomotief voor een hopelijk alsmaar langer wordende trein, met oog op de voortzetting van ons 3D project (duurzaamheid, digitaal en data gestuurd) dat we binnen de volgende jaren verder vorm willen geven op een divers aantal domeinen.”

Maarten Michielssens, CEO van EnergyVision: “Eerder dit jaar plaatsten we onder de Brusol-vlag zonnepanelen op de stadions van RWDM en RSCA. De Ghelamco Arena is ons derde stadion op enkele maanden, maar het eerste onder de EnergyVision-vlag. Het was technisch ongelooflijk complex met de luifelstructuur die versterkt moest worden, en het was ook financieel uitdagend om dit project tot een goed eind te brengen: door de extra luifelwerken liep de projectkost op tot meer dan één miljoen EUR. Maar het was ook thuiskomen: van de projectleiders tot de installateurs, allen zitten ze in ‘normale’ tijden bijna elke thuismatch op de tribunes. Het zal veel deugd doen om straks terug enkele meters lager te zitten, niet op het dak maar op hun zitje, mét de wetenschap dat elke match straks op groene stroom gespeeld wordt.”

Tine Heyse, schepen Klimaat en Energie Stad Gent: “KAA Gent heeft nu twee coaches. Een voetbalcoach en een energiecoach. Na de plaatsing van de zonnepanelen is de ploeg nu gestart met energiecoaching door Stad Gent. Samen maken we van Gent een klimaatstad.”

Leen Van den Neste, CEO van vdk bank: “De komende tien jaar staan ons enorme inspanningen te wachten om het Belgische vastgoedpatrimonium energie-efficiënt en dus klimaatneutraal te maken. Vdk bank staat klaar om die transformatie mee te helpen financieren. Dat is een win voor de klant, die de elektriciteitsfactuur kan doen dalen, en een win voor de maatschappij, die tegen 2030 al grote stappen wil en moet zetten in het omgaan met de klimaatcrisis. Vdk bank is fier om aan dit project te kunnen bijdragen en zo haar ambities in de praktijk te kunnen brengen.”

Klik hier voor een artikel over dit project op VRT NWS.

Klik hier voor een artikel over dit project in Het Laatste Nieuws.

Klik hier voor een artikel over dit project in Het Nieuwsblad.

Bekijk hieronder de video over dit project

Bekijk hieronder een fotoreportage

Groepsfoto (van links naar rechts)
Dirk Piens (Directeur Organisatie & Infrastructuur van KAA Gent) | Maarten Michielssens (CEO EnergyVision) | Tine Heyse (schepen Klimaat en Energie Stad Gent) | Mathias De Clercq (Burgemeester van Gent) | Leen Van den Neste (CEO vdk bank)