Zonnepanelen met stekker vs. gewone zonnepanelen: een wereld van verschil in rendement
Vanaf deze week kan je in Vlaanderen zonnepanelen met stekker kopen, die in de tweede helft van april gebruikt kunnen worden. Maar zijn de zogenaamde plug-and-playpanelen wel de investering waard? En is het wel veilig? Lizz De Walsche, CGO bij EnergyVision, vergelijkt de stekkerzonnepanelen met gewone zonnepanelen via een factcheck. “Je geniet veel meer voordelen met zonnepanelen op je dak.”
Feit: Je bespaart jaarlijks meer via de gratis zonnepanelen van EnergyVision
“Sowieso is het als consument veel voordeliger om te kiezen voor de gratis zonnepanelen van EnergyVision, en al zeker in combinatie met ons energiecontract ‘Goedkope Stroom Eigen Zon’. Om te beginnen kost de installatie en het beheer van onze zonnepanelen helemaal niets, terwijl je voor twee stekkerzonnepanelen en een omvormer al gemakkelijk 1.000 euro betaalt.”
300 euro verschil
“Daarnaast bespaar je jaarlijks tot wel 400 euro op je energiefactuur via ons zonne-energiecontract. Dat blijkt uit de tariefkaarten van maart, die de V-Test – de energiecontractenvergelijker van de Vlaamse Nutsregulator (VREG) – onder de loep nam. Met zonnepanelen op je dak kan je veel vlotter je volledige huishouden van groene energie voorzien. Experten voorspellen dat je met stekkerzonnepanelen op jaarbasis slechts 100 euro kunt besparen. Dat komt door het beperkte vermogen van maximaal 800 watt, de wettelijke limiet om overbelasting van je netwerk te voorkomen. Die capaciteit is net voldoende om bijvoorbeeld een microgolfoven of twee tot drie computers te gebruiken.”
“Voor wie ze aan de noordgevel moet ophangen, zijn plug-ins geen goed idee. Het rendement aan de west- of oostkant is ook beperkter. Dan kan je ze enkel 's morgens vroeg of 's avonds gebruiken, wanneer de zon doorgaans minder fel schijnt.”
Feit: Je woning neemt in waarde toe dankzij zonnepanelen op je dak
“Het energieprestatiecertificaat (EPC) bepaalt voor een groot stuk de waarde van je woning. Een hernieuwbare energieoplossing zoals zonnepanelen heeft dan ook een positief effect op je EPC-score, waardoor de waarde van je woning toeneemt.”
Feit: Risico’s bij stekkerzonnepanelen zijn groter
“Er zijn meer risico’s verbonden aan stekkerzonnepanelen dan aan standaard zonnepanelen op het dak. Sowieso is je capaciteit beperkt tot maximaal 800 watt. Overschrijd je die grens, dan riskeer je kortsluiting of in het ergste geval een brand. Aangezien je plug-inzonnepanelen zelf kan installeren, moet je extra opletten dat ze niet loskomen en vallen bij bijvoorbeeld rukwinden.”
Feit: Stekkerzonnepanelen verslijten sneller
“Testaankoop waarschuwt er ook voor: zonnepanelen die op grondniveau worden geïnstalleerd, zoals op een balkon, kunnen sneller verslijten. Hierdoor gaan ze slechts vijf tot tien jaar mee, in plaats van tientallen jaren. Ze zijn niet alleen kwetsbaarder voor schokken, maar ook de kabels raken sneller beschadigd, bijvoorbeeld doordat je erover struikelt.”
Feit: Zonnepanelen aan je balkon zijn niet overal toegelaten
“Zonnepanelen aan je balkon hangen kan je mogelijk niet zomaar doen. Woon je in een appartementsgebouw, dan moet dit eerst worden afgetoetst en goedgekeurd door de VME (Vereniging van Mede-Eigenaars). Ook de gemeente moet in de meeste gevallen haar fiat geven.”
Conclusie: Stekkerzonnepanelen zijn een goede keuze voor appartementbewoners
“Zonnepanelen die je in het stopcontact steekt, hebben wel een lager rendement dan zonnepanelen op een dak, maar ze zijn een prima oplossing voor wie geen dak ter beschikking heeft. Appartementbewoners en huurders kunnen zo toch wat besparen op hun energiefactuur.”
Conclusie: EnergyVision zal aanbod niet uitbreiden met stekkerzonnepanelen
“EnergyVision doet er alles aan om gezinnen mee te nemen in de energietransitie en hen te helpen hun energiefactuur te verlagen. Daarom blijven wij zonnepanelen op daken installeren, omdat we zo het grootste verschil kunnen maken voor consumenten. De efficiëntie van die panelen en het bijhorende rendement voor gezinnen is gewoon veel groter dan bij stekkerzonnepanelen.”