Investor relations
België

EnergyVision rolt “Crisisplan Energie” uit

05.09.2022

In voorbereiding op een harde winter, hebben we met EnergyVision een Crisisplan Energie uitgewerkt om zowel voor onze klanten als voor onze medewerkers de gevolgen van de aanhoudende energiecrisis tot een minimum te beperken. Daartoe nemen we zes engagementen voor nieuwe klanten, bestaande klanten en onze medewerkers.

Ons eerste engagement: we voorzien een investeringsbudget van 100 miljoen EUR om zonneprojecten te ontwikkelen voor energie-intensieve bedrijven die zelf onvoldoende dakoppervlakte hebben om zonnepanelen te plaatsen. We zullen hierbij zonneprojecten installeren zowel op daken als op gronden, en zullen deze stroom één op één afleiden naar deze bedrijven, die deze energie aan een lage, vaste prijs kunnen opkopen.

Ons tweede engagement: we hebben een aangescherpt EnergyHome-aanbod voor gezinnen in Vlaanderen. We plaatsen gratis zonnepanelen. Gezinnen kunnen de stroom kopen tegen een vaste prijs (0,20 EUR/kWh all-in) of tegen een variabele prijs (30% lager dan de huidige energieprijs van de klant). Onze prijzen zijn goedkoper dan het sociaal tarief voor elektriciteit en onze contracten zijn jaarlijks opzegbaar. Meer informatie op www.energyhome.be.

Ons derde engagement: we garanderen aan al onze industriële klanten bij wie we zonnepanelen installeerden een vaste prijs die langdurig vastligt. Ook nu de energieprijzen ontsporen, ook nu de bandingfactor op nul valt, blijven wij toch dezelfde vaste, voorspelbare prijs aanhouden (met een maximale jaarlijkse prijsstijging van 2%, maar geen koppeling aan de energieprijs of aan de inflatie). Wij rekenen verder geen enkele prijsstijging door voor onze zonne-energie.

Ons vierde engagement: we herhalen onze oproep van in juli om sectorbreed de overwinsten in te zetten om de grote maatschappelijke problemen die de energieprijzen veroorzaken aan te pakken. Als bedrijf zijn er bij ons enkel overwinsten op de energie die we injecteren, dit is beperkt tot minder dan één procent van onze geconsolideerde jaaromzet. Het is niet normaal en niet gezond dat wij onze overtollige energie vandaag kunnen injecteren aan 400 EUR of meer per MWh in plaats van 40 EUR of minder. Het is niet normaal en niet gezond dat we tien keer meer krijgen voor energie waarvan de productiekost niet steeg. De kost voor de samenleving is veel te hoog.

In afwachting van een beslissing van de regering, zetten wij onze geïnjecteerde energie maximaal in om deze goedkoop af te leiden naar onze laadpleinen en laadpalen. Elektrische wagens kunnen, zowel met onze laadpasjes van EnergyDrive als met externe laadpasjes, aan goedkope tarieven (gebaseerd op de elektriciteitsprijzen van 2019-2020) hun wagen laden.

Ons vijfde engagement: We zetten alles op alles om de komende maanden zo veel mogelijk bedrijven en gezinnen te helpen om de energiecrisis door te komen. Onze absolute prioriteit gaat hierbij naar de meest kwetsbare groepen. In Brussel focust ons Brusol-programma in hoofdzaak op kansarme gezinnen en kleine daken, waar we gratis zonnepanelen installeren. In Vlaanderen werken we met Aster aan een maximale opschaling om zoveel mogelijk sociale woningen nog voor het voorjaar van 2023 van zonnepanelen te voorzien.

Ons zesde engagement: We helpen onze medewerkers deze winter door. In Vlaanderen hebben we geen vergunning om energie te leveren aan gezinnen. We vroegen en kregen via de VREG een uitzondering om dit wel te kunnen doen voor onze medewerkers. Al onze medewerkers krijgen van ons een driejarig energiecontract, waarbij elektriciteit kan gekocht worden op basis van de prijzen van 2019-2020. Hiertoe zetten we onze eigen energieprojecten in en leiden we deze stroom, tegen een vaste elektriciteitskost van 0,10 EUR/kWh (excl. distributie- en andere kosten, excl. BTW), af naar de aansluitingspunten van onze medewerkers. Dit jaar voorzien we nog minstens 50 medewerkers aan te werven. Dit engagement geldt ook voor hen. Dat leidt voor elke medewerker tot een besparing van 5.000 tot 10.000 EUR per jaar op zijn of haar energiefactuur. Die mentale en financiële gemoedsrust zal mee helpen om als bedrijf de focus te houden om de komende tijd zoveel mogelijk gezinnen en bedrijven door de energiecrisis te loodsen.

Het wordt een lange, harde winter.

EnergyVision belooft er alles aan te doen om die samen met onze klanten en medewerkers door te komen.