België
EnergyBiz

De grootste zonnefabriek van Brussel

26.05.2020

Ondertussen draait onze zonne-installatie op volle toeren en is Gare Maritime dé “groene long” van Brussel. Met EnergyVision/Brusol voorzien wij alle groene stroom op het terrein. Op dinsdag 26 mei leverde de installatie precies 1 miljoen kWh op. Dus reeds 1 van de 3 miljoen kWh die elk jaar verwacht wordt – en de zomer moet nog beginnen! De inhuldiging van deze mijlpaal vond plaats op dinsdag 26 mei rekening houdende met alle veiligheidsmaatregelen met betrekking tot de social distancing. Ook een nieuwsploeg van RTBF kwam langs.

De grootste zonnefabriek van Brussel

De site van Gare Maritime is een architecturale parel én het grootste Belgische zonnedak sinds 2013! Het voorbije jaar was het oude goederenstation Gare Maritime op de site Thurn & Taxis in volle renovatie. 350 arbeiders werkten in elke dag aan wat een overdekte stad moest worden, met winkelruimtes, promenades en horeca. Tussen oktober en december werkten ook ruim 30 mensen van EnergyVision zes dagen op zeven op het dak: bijna 10.000 zonnepanelen legden we, volgens de Brusol-formule.

Wilt u ook gratis zonnepanelen? Schrijf u hier in.

De installatie blijft eigendom van EnergyVision, de stroom wordt lokaal afgenomen en verbruikt. Samen met de andere zonnepanelen op de site, vormt deze installatie de grootste zonnefabriek van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De 3,4 MWp installatie is ook het grootste door derden gefinancierde zonnedak in heel België sinds 2013. De installatie produceert meer dan 3 miljoen kWh per jaar, het equivalent van het hele jaarverbruik van ruim 900 gezinnen. De groene stroom zal volledig op de site gebruikt worden en dekt 75% van de lokale behoefte.

De totaalcijfers van EnergyVision/Brusol.

  • Gezinnen in Brussel: reeds 1.300 installaties geplaatst, reeds 2.000 gezinnen die ingetekend hebben op de Brusol-formule. Goed voor een totaal van 10 MW, die gezamenlijk 9 miljoen kWh groene stroom per jaar produceren.
  • Reeds meer dan 100 industriële installaties in Brussel, bij scholen, overheidsgebouwen en KMO’s.

In totaal zal EnergyVision dit jaar – ondanks de moeilijkheden van Corona –  251.600 zonnepanelen geïnstalleerd hebben, goed voor een jaarlijkse productie van 96,2 miljoen kWh en een reductie van CO2-uitstoot van ruim 73.112 ton per jaar.

Klik op de foto om het RTBF-artikel te raadplegen.